6
Speldetaljer
Här kan du lägga till spelinformation såsom titel, introtext, längre beskrivning, årskurs, ämne, svårighetsgrad, kategori, speltid, publik och omslagsbild.
När du är klar med rummet klickar du på ”Uppdatera rum” för att spara det. Du kan nu lägga till ett nytt rum, ändra intro/övergångsmedia eller speldetaljerna.
Om du är nöjd med ditt spel väljer du att publicera det. Ditt spel hamnar nu under ”Mina spel” och om du har gjort det publikt kan det hittas under ”Upptäck”.
Upptäck – hitta spel
Här kan du utforska en samling färdiga spel som du enkelt kan dela direkt med dina elever eller kopiera för att skapa din egen version. Biblioteket växer ständigt, vilket ger dig fler alternativ att filtrera spel efter specifika ämnen, årskurser och svårighetsgrader. Dessutom kan du använda olika filter som ”populära” teman och mer för att hitta det perfekta spelet för dina behov.
När du hittar ett spel som verkar intressant, klickar du på spelkortet. Det tar dig till en informationssida om spelet där du kan lära dig mer om spelets berättelse, bakgrund, spelkategori, längd, svårighetsgrad och antal rum. Dessutom kan du förhandsgranska frågor och svar som redan är inkluderade i varje rum. Detta kan du även använda som ett facit för att hjälpa eleverna i klassrummet.
Om du vill skapa din egen version av spelet, klickar du på ”kopiera spel” och kan sedan anpassa det efter dina önskemål, inklusive frågor, berättelse, tid med mera.
Upptäck spel
Dela spel
För att dela ett spel kan du antingen välja ett av dina egna spel under ”Mina spel” eller hitta ett spel i biblioteket under ”Upptäck”. Det publika biblioteket kommer kontinuerligt att fyllas på med spel inom olika ämnen och åldrar som du enkelt kan kopiera.
Om du vill dela ditt eget spel med din klass, går du till ”Mina spel” och klickar sedan på det spel du vill dela. Det tar dig till spelsidan där du kan se mer information och göra eventuella ändringar i spelet. Till vänster har du möjlighet att gå till lobbyn.
När du är inne i lobbyn kan du bjuda in spelare genom att:
- Dela länk: Klicka på länken och dela den med dina elever.
- QR-kod: Klicka på QR-koden för att förstora den. OBS! En mobilapp släpps inom kort.
- Skriv in spelkod: Du kan även ge eleverna koden till spelet. De kan då gå till escaply.com och välja “skriv in spelkod”.
Därefter behöver de skriva in sina spelnamn.
Under ”Spelare” kan du se alla spelare/elever som ansluter sig till spelet.
När alla spelare är inne i spelet, klickar du på ”Starta spelet”.
PS: Be eleverna att klicka på videon om de spelar ensamma. Om ni sitter i klassrummet kan det vara en bra idé att bara du som spelledare visar filmen på en stor skärm.
Spela
När du klickar på ”Spela” startar nedräkningen och spelarna tas med in i spelet. Här söker de efter ledtrådar och svar på frågor som kan hjälpa dem att slutföra uppdraget. Om de ser en handikons på arbetsytan kan de klicka på den för att avslöja en fråga eller ledtråd. När de besvarar en fråga markeras objektet för att indikera att den är besvarad. Om du som lärare har valt lätt svårighetsgrad så visas markeringen som röd/grön baserat på om de har rätt eller inte. Om spelet är svårt så visas den endast som besvarad.
I menyraden längst upp kan de se antalet besvarade frågor, återstående frågor och återstående tid samt del av lösenordet. De kan även följa med hur många ledtrådar som återstår att hitta och hur många rum som spelet omfattar. När tillräckligt många frågor har besvarats korrekt öppnas porten och de kan ta sig ut.
Rapporter
Under ”Rapporter” kan du hitta tidigare spel som du och eleverna har genomfört för att se deras resultat. Här har du också möjlighet att söka efter specifika rum eller filtrera efter ämnen, årskurser och svårighetsgrader.
För att få mer detaljerad information, klicka på ”Visa detaljer”.
Visa Detaljer
Här finns information om spelarna, inklusive antal rätt, totalt resultat och spenderad tid. Du kan också välja att få rapporter per rum. Detta kan vara användbart för att bedöma om rummen är lämpliga utifrån svårighetsgrad. Det ger också insikt om innehållet är för svårt, för enkelt eller otydligt.